dystans pod sprężyny przednie do Octavii I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wizja
    Classic
    • 2004
    • 31

Niestety w tym przypadku tanio - znaczy żle ( ale rozumiem , chciałeś najtańsze rozwiązanie ).
    Ja śmigam na landi renzo omegas czyli IV gen. - instalka była droga , ale do tej pory zero problemów, nie tak dawno też musiałem czasami zakręcić rozrusznikiem dłużej nic dotychczas, ale pojechałem na przegląd gazu po 30000 , wymieniłem świeczki i spokój.
    Mam dobrego gazownika mogę jutro do niego zadzwonić i opisać mu twój problem mogę coś podpowie k

rozumiem, że przewody WN - sprawdzali :!:
  • BaPit
    Rider
    S_OCP Member
    • 2004
    • 630

Witam serdecznie,

Ktoś kiedyś coś pisał, że spróbuje załatwić zniżkę (chyba w Majertechu) na to ustrojstwo - chodzi o podniesienie przedniego zawiasu - zależałoby mi na "podrzuceniu" auta o jakieś 3 cm. Walnąłem w OT, bo może da się to znaleźć w archiwum, ale mi się nie udało :cry:

Jeśli macie jakieś pomysły, gdzie kupić ten stuff w rozsądnej cenie, bardzo proszę o info.

Dzięki i pozdrawiam,
    Bartek
    była mocna Octa, a jest konik
    Greckie Delikatesy

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: dystans pod sprężyny przednie do Octavii I

Zamieszczone przez BaPit
      Ktoś kiedyś coś pisał, że spróbuje załatwić zniżkę (chyba w Majertechu) na to ustrojstwo - chodzi o podniesienie przedniego zawiasu - zależałoby mi na "podrzuceniu" auta o jakieś 3 cm. Walnąłem w OT, bo może da się to znaleźć w archiwum, ale mi się nie udało :cry:

Jeśli macie jakieś pomysły, gdzie kupić ten stuff w rozsądnej cenie, bardzo proszę o info.
      Take ustrojstwo produkuje bodajze weitec ,ale cena nie jest mala :roll: , a moze te dystanese na amorki przod idzie okolo 1,5-2cm do gory ? :roll:
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• BaPit
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 630

Zamieszczone przez Samiec
        Take ustrojstwo produkuje bodajze weitec ,ale cena nie jest mala :roll: , a moze te dystanese na amorki przod idzie okolo 1,5-2cm do gory ? :roll:
        właśnie ponoć miał to też Majertech - nie dogrzebałem się w archiwum, ale ktoś już pisał o tym temacie. jeśli chodzi o przód, to można też kupić to w ASO - ale nie wiem, czy nie trzeba za jednym zamachem kupić całego "pakietu na bezdroża" - a o to mi nie chodzi. Zresztą cena samych podkładek w ASO i tak pewnie nie byłaby najatrakcyjniejsza ops:

Pozdrawiam!
        Bartek
        Greckie Delikatesy

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Te podkladki kosztuja cos kolo 70zl, tak cos mi sie obilo o uszy. Jesli bedzie numer z ETKI to pewnie mozna to kupic w czesciach, i nie trzeba kupowac calosci.
          Tez tym sie interesuje, ale zapomnialem sie dowiedziec o te dystanse. Plyta stalowa kosztuje ~1000zl a dwie boczne sa tylko plastikowe i kazda z nich ~175zl. Do tego dochodza jeszcze tulejki montazowe samej plyty.

[ Dodano: 06-09-2005, 18:18 ]
          Znalazlem cos takiego, tylko nie wiem czy to jest to, czy trzeba szukac czegos innego.
          Jest tez 6 typow sprezyn do wersji 4x4 - tylko nie znam sie na tych paskach, ila jakich jaki stopien twardosci oznacza.
          Załączone pliki
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

Tylko że auto z takimi dystansami bez podniesienia tyłu ( a to juz wymiana spreżyn) bedzie wygldać głupio
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Masmo
              L&K
              • 2005
              • 1145

Zamieszczone przez BaPit
              Witam serdecznie,

Dzięki i pozdrawiam,
              Bartek
              W ASO 70 zł za 2 szt. Poczytaj:

Pozdrawiam
              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                Tylko że auto z takimi dystansami bez podniesienia tyłu ( a to juz wymiana spreżyn) bedzie wygldać głupio
                Czy glupio to ja nie wiem :? Nie wiem czy seryjne tez mialy taki zawias z tylu, ale ta homologowana na ciezarowe tylek ma dosc wysoko i jak podniosloby sie przod to wtedy automatycznie auto bedzie stalo z przodu wyzej a tyl sie 'wyplaszczy'.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Zamieszczone przez Maicroft
                  .....
                  [ Dodano: 06-09-2005, 18:18 ]
                  Znalazlem cos takiego, tylko nie wiem czy to jest to, czy trzeba szukac czegos innego.
                  Jest tez 6 typow sprezyn do wersji 4x4 - tylko nie znam sie na tych paskach, ila jakich jaki stopien twardosci oznacza.
                  To jest to.
                  Nie szukaj sprężyn do 4x4 tylko do zawiesznia na złe drogi. Zresztą ASO ci dobierze..

[ Dodano: Wto 06 Wrz, 05 22:16 ]
                  Czy glupio to ja nie wiem :? Nie wiem czy seryjne tez mialy taki zawias z tylu, ale ta homologowana na ciezarowe tylek ma dosc wysoko i jak podniosloby sie przod to wtedy automatycznie auto bedzie stalo z przodu wyzej a tyl sie 'wyplaszczy'.
                  Faktycznie jest lekko dziwnie (testowałem tulejki bez podniesienia tyłu) i zdecydowałem się na wyższe spręzyny z tyłu.
                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• BaPit
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 630

Chodzi o to, że chcę wrócić z przodu do Eibachów - a jazda z miską na asfalcie mi nie odpowiadała :wink: Z tyłu mam już takie tuleje dorobione. Tuleja + Eibach to u mnie obniżenie względem serii o jakiś 1 cm. Z przodu chcę mieć to samo.

Właściwie jak nabędę to ustrojstwo, to będę miał sporo opcji zawiasu (pomijam konfiguracje desperackie )

1. bilstain + eibach --> config dla lubiących koleiny :szeroki_usmiech k
                    2. bilstain + eibach + podkładki --> config do jazdy na codzień
                    3. bilstain + sprężyny seria --> w normie, ale trochę wysoko
                    4. bilstain + sprężyny seria + dystanse --> Cross Country (mam do tej opcji też fele (na 17kach byłaby qpa) + muszę kupić jakieś baloniaste gumy) - ta opcja przydawać mi się będzie w przyszłym roku :szeroki_usmiech k
                    5. seria --> opcja beznadziejna --> zapewne zostanie wykorzystana przy sprzedaży auta (w sumie to kupujący będzie miał farta, bo ten zawias ma znikomy przebieg :szeroki_usmiech )

Pozdrawiam,
                    Bartek
                    Greckie Delikatesy

Komentarz

• gulinski
                      Classic
                      • 2005
                      • 27

Jeśli można niech ktoś wrzuci tu fotki tych dytansów(lulejek) do liftu.
                      Pytanie: Jak zmieniająsię kąty zawieszenia po lifcie ?
                      Dlaczego nie ma żadnych tulekek lub podkładek na tył, lub ewentualnie jak to było dźwigane metodą "hand made" (może wystarczy "podłożyć" kielich sprężyny?)

Jak mozna uzyskać maxymalny lift w wersji kombi i sedan ?
                      Jak się ma do tego problem mocowania "płyty przecwurazowej"

sory teraz zauważyłem że screenshot się załadował- te tulejki to zwykły kawałek rurki nakładany przy montażu kolumny na główkę trzpienia amortyzatora -strasznie prostackie,
                      mozna przecież do milimetra sobie urżnąć takie !!!

ale te sprawa kątów Panowie....

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

BaPit ale które Bilsteiny ??
                        Bilstein Bilsteinowi nie równy :diabelski_usmiech
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Samiec
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4287
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A propo tych podkladek dystansowych weiteca to sa one w fosabie ,auto idzie po 2cm do gory . Ceny z reklamy fosabu w gazecie(akurat byly do occty) przod 322zl tyl 200zl :?
                          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• BaPit
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 630

Zamieszczone przez Nexus6
                            BaPit ale które Bilsteiny ??
                            Bilstein Bilsteinowi nie równy :diabelski_usmiech
                            są żółte i miały być najtwardsze ze wszystkich dostępnych wówczas na rynku, kiedy je kupowałem (niestety było to parę lat temu i chyba się zmieniły oznaczenia, bo na pudełkach w garażu nie znalazłem żadnych rozpoznawalnych obecnie opisów). Wtedy zwykłe zamienniki bilsteina kosztowały (z moimi ówczesnymi zniżkami) coś ok. 700 PLN za komplet. Te ze wszystkimi zniżkami wyszły za ok. 3* więcej - miały być bardzo twarde i przeznaczone do obniżanego zawiasu :szeroki_usmiech

Pozdrawiam,
                            Bartek
                            Greckie Delikatesy

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A gdzie z tylu bylo by to montowane, bo tam nie ma miejsca chyba, ze pod ta nakretke
                              Załączone pliki
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• gulinski
                                Classic
                                • 2005
                                • 27

z tyłu widzę możliwość opdłożenia tylko podkładki pod górne gniazdo sprężyny - 6, tulejka nałożona na trzpień amortyzatora nic nie da

np mógłby by to byc aluminiowy lub stalowy krążek

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

Zamieszczone przez BaPit
                                  ......Z tyłu mam już takie tuleje dorobione.....
                                  Mógłbyś coś więcej napisać? Może jakieś zdjęcia? Jak główkowałem długo jak to zrobić i odpuściłem i zakupiłem sprężyny z ASO z zestawu na złe drogi. Mam jednak niedosyt jeszcze bym ciut podniósł (jakieś 1 cm) na wypadek ciągnięcia campingu lub wakacyjne eskapady (moja żona zabiera ze sobą 1/2 domu)

Komentarz

• Sebastian_M26
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1823
                                    • Superb II (3T4)

A ja mówie że podnoszenie tyłu nic nie da tylko nadwozie sie podniesie
                                    Belka z kielichami ma stałą odległość od ziemi i jak coś to o kielich zachaczysz a

wersja 4x4 ma z tyłu w innym miejscu sprężyny co daje jakieś 10 cm wiekszy przeswit nawet jeśli nadwozie jest na tej samej wysokości

A wiec z przodu tylejki 2 cm, z tyłu twarde wysokie sprężyny i można po Polsce jeżdzić ( rozważnie)
                                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• BaPit
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 630

Zamieszczone przez Masmo
                                      Zamieszczone przez BaPit
                                      ......Z tyłu mam już takie tuleje dorobione.....
                                      Mógłbyś coś więcej napisać? Może jakieś zdjęcia? Jak główkowałem długo jak to zrobić i odpuściłem i zakupiłem sprężyny z ASO z zestawu na złe drogi. Mam jednak niedosyt jeszcze bym ciut podniósł (jakieś 1 cm) na wypadek ciągnięcia campingu lub wakacyjne eskapady (moja żona zabiera ze sobą 1/2 domu)
                                      też często jeżdżę z dużym obciążeniem - dlatego nie zostawiłem niskiego tyłu. foty strzelę przy wymianie tarcz. ogólnie chodzi o dobrego ślusarza, który z dużą dokładnością jest w stanie dorobić dystans pod sprężynę. najpierw się trochę obawiałem o geometrię, ale podniosłem auto o >2 cm i wszystko działa idealnie - na badaniu zero odchyleń. naprawdę polecam to rozwiązanie k

Pozdrawiam,
                                      Bartek
                                      Greckie Delikatesy

Komentarz

• Masmo
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1145

Zamieszczone przez BaPit
                                        ..... foty strzelę przy wymianie tarcz.....
                                        Przypominam o tych zdjęciach. Będe zobowiązany... .
                                        Pozdrawiam

Komentarz

• Kmab
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 269

Ja mam tuleje z przodu założone, bo mnie wkurzało szorowanie michą jadąc po koleinach.
                                          Bałem się trochę je zakładając, właśnie o geometrię (coby za bardzo przód nie poszedł do góry), ale po założeniu okazało się, że nie jest tak źle. No a komfort jazdy jest zdecydowanie większy, mimo seryjnych amorów i sprężyn. Przestałem przydzwaniać na progach zwalniających, koleinach zimowych itp. Jak kto chce to mogę cyknąć fotki, ewentualnie wózek możn a live obejrzeć na spocie w Wawie.
                                          Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Masmo
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1145

Zamieszczone przez Kmab
                                            Ja mam tuleje z przodu założone.....
                                            Ja też ma z przodu założone i z tyły sprężyny z zestawu na złe drogi. (zdjęcia swojego podniesionego wózka załączyłem na forum).
                                            BaPit proponował że cyknie foty tulejek podnoszących tył.....

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

BaPit w tej chwili jest chyba daleko od swojej czeszki, a on narazie jest 'w pracy'
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1145

BaPit w tej chwili jest chyba daleko od swojej czeszki, a on narazie jest 'w pracy'
                                                Cierpliwie czekam. :lol:

Komentarz

• KLOCek
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 411

Jakby ktoś był zainteresowany z okolic Wrocławia, to też mam to zamontowane (koszt 140zł w GALLu, byłem pionierem we Wrocławiu). Moim zdaniem, jest to rzecz niezbędna szczególnie po zamontowaniu osłony metalowej (koszt kompletu osłony i pełnego montarzu 1100zł w Centrum TMT)

Komentarz

Pracuję...